Sunt 16 echipe la start (repartizate în patru grupe), zece din CONMEBOL și șase din CONCACAF. Primele două clasate din fiecare grupă se califică în sferturile de finală.
Palmaresul direct la Copa America este unul echilibrat, cu opt victorii Chile, șapte în contul peruanilor și șase remize. Primul meci s-a jucat la ediția din 1935, 1-0 pentru Peru. ‘Los Incas’ au triumfat și la ultima confruntare directă de la Copa America, 3-0 în 2019.
Chile este însă echipa care s-a impus în ultimul meci direct, în octombrie anul trecut. ‘La Roja’ a câștigat cu 2-0 acasă, în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026.
Există o mare rivalitate între cele două reprezentative, iar duelurile directe sunt cunoscute sub numele ‘Clasico del Pacifico’.
Vezi și ponturile pentru celălalt meci din grupă, Argentina – Canada.
Pronostic Peru – Chile – Ponturi Fotbal Copa America 2024
Înainte de Peru – Chile, reprezentativa pregătită de uruguayanul Jorge Fossati este neînvinsă în ultimele cinci partide (patru amicale și una oficială). Ultimul eșec a fost cel din Bolivia, 0-2 în noiembrie anul trecut, în preliminariile mondialului din 2026.
Peru a încasat un singur gol în cele patru partide de pregătire jucate înainte de Copa America: 2-0 cu Nicaragua, 4-1 cu Republica Dominicană, 0-0 cu Paraguay (toate pe teren propriu) și 1-0 cu El Salvador (în Statele Unite, pe 15 iunie).
Dacă în amicale s-au descurcat foarte bine, ‘Los Incas’ au dezamăgit în partidele oficiale din preliminariile pentru mondialul de peste doi ani. Peru este ultima în grupa sud-americană. E singura echipă fără victorie în șase meciuri (două remize și patru eșecuri), iar golaverajul este 1-8.
Peru are 33 de participări la Copa America și a găzduit competiția de șase ori, ultima dată în 2004. Cele mai mari performanțe le-a obținut în 1939 și 1975, când a cucerit trofeul după finale cu Uruguay și Columbia. ‘Los Incas’ au în palmares și un loc doi, ocupat în 2019. 1-3 în finala cu gazda competiției, Brazilia. Peruanii au mai fost pe podium de opt ori, din postura de ocupanți ai locului trei (ultima oară în 2015). De patru ori a dat Peru golgheterul la Copa America: Teodoro Fernandez (1939) și Paolo Guerreiro (2011, 2015 și 2019). Prezent și la această ediție, Guerreiro (40 de ani) este cel mai bun marcator all-time la națională, cu 39 de reușite. Alți jucători cunoscuți care fac parte din lotul actual sunt Marcos Lopez (Feyenoord), Advincula (Boca Juniors), Grimaldo (PSV) sau Lapadula ( Cagliari).
Înainte de Peru – Chile, echipa pregătită de argentinianul Ricardo Gareca a susținut trei partide amicale. A câștigat cu Albania (3-0, într-un meci jucat la Parma), a pierdut în deplasare cu Franța (2-3) și s-a impus la scor de neprezentare cu Paraguay, în jocul de la Santiago.
Chile nu a mai câștigat un meci oficial din octombrie anul trecut, 2-0 chiar cu prima adversară de la Copa America, Peru. A fost, de altfel, singurul succes al chilienilor în cele șase partide din actualele preliminarii pentru Campionatul Mondial. În rest, două egaluri și trei înfrângeri, doar trei goluri marcate și locul opt din zece.
Calificarea nu este compromisă total, în condițiile în care primele șase clasate merg direct la turneul final, iar locul șapte va juca baraj.
Chile este una dintre cele patru reprezentative care au luat startul și la prima ediție, din 1916. Are 40 de prezențe la Copa America. ‘La Roja’ a cucerit de două ori consecutiv trofeul, în 2015 și 2016. Cele două finale au fost contra Argentinei, ambele încheiate 0-0 și câștigate de chilieni după prelungiri și lovituri de departajare. Chile s-a mai clasat de patru ori pe locul secund, iar în cinci rânduri a ocupat ultima poziție a podiumului.
Atmosfera din tabăra chilienilor lasă de dorit înainte de debutul la Copa America. Tensiunile sunt generate de deciziile selecționerului Gareca. Argentinianul a lăsat acasă două nume grele ale fotbalului chilian, embleme ale naționalei în ultimii ani.
Este vorba de Arturo Vidal și Gary Medel, jucători care au în CV echipe precum, Barcelona, Inter, Juventus, Bayern, Sevilla sau Boca Juniors. Gareca vrea să reconstruiască echipa fără cei doi veterani de 37, respectiv 36 de ani.
Se contrazice însă, atâta timp cât în lotul actual se află Claudio Bravo (41 de ani), Mauricio Isla (36) sau Alexis Sanchez (35). Jucătorul lui Inter este atât recordmenul all-time al selecțiilor la națională (163), cât și golgheterul ‘La Roja’, cu 51 de reușite.
Peru și Chile s-au întâlnit de 21 de ori în ultimele două decenii în preliminariile Campionatului Mondial, Copa America și amicale. Chilienii au un palmares net favorabil, 15 victorii, un egal și cinci înfrângeri. Ultimul meci direct s-a jucat în octombrie anul trecut, 2-0 pentru Chile la Santiago, în preliminariile pentru World Cup 2026. Peru nu a mai câștigat în fața adversarei de sâmbătă din 2021, 2-0 pe teren propriu în calificările pentru mondialul din 2022.
Echipe probabile – Peru – Chile – Copa America 2024
Peru: Gallesse – Araujo, Zambrano, Abram – Advincula, Pena, Cartagena, Grimaldo, Lopez – Lapadula, Flores.
Chile: Bravo – Isla, Catalan, Lichnovsky, Suazo – Pulgar, Nunez, Valdes – Sanchez, Davila, Vargas.
Vezi și ponturile pentru meciurile Germania – Ungaria, Scoția – Elveția, SUA – Bolivia, Gamba Osaka – Vissel Kobe și Austin – Los Angeles FC.
Rămâi alături de echipa BETuri pentru alte analize și ponturi de la Copa America și Campionatul European din Germania. Te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook. Îți oferim informație, pentru ca tu să ai inspirație! O săptămână verde!
Source link